15-02-2024 — 15 februari 2024 – Matangi Strijkkwartet

Outcast – Steun voor muzikale vrijheid.

We staan stil bij de Russisch-Oekraïense oorlog die sinds 2014 woedt en die op 24 februari 2022 een nieuwe fase inging met de Russische invasie. Met het programma “Outcast” leveren de musici van Matangi een ode aan muzikale dwarsliggers en buitenstaanders.

Vanavond staan stukken op het program van drie Sovjet-Russische componisten, Shostakovitsj, Schnittke en Silvestrov. Zij schreven muziek die indruiste tegen de smaak van het regime waaronder zij leefden.

Matangi is in ruim twintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap. De vier musici voelen zich met elkaar verbonden in hun tomeloze creatieve nieuwsgierigheid. Ze zoeken immer naar nieuwe muziekstijlen, naar nog onbekend repertoire. Typerend is in dat kader hun eigen (Un)heard Music Festival, jaarlijks in Den Haag. Daarbij blijven ze luisteraars verrassen met werken die ten onrechte zelden of nooit te horen zijn op het Nederlandse concertpodium.

Maar vanavond gaat het over Oekraïne. Over een oorlog die twee jaar geleden begon. Over een invasie die verder reikte dan Oekraïne en ook grote implicaties had voor de Russiche bevolking zelf. Met het programma Outcast breekt Matangi een lans voor artistieke vrijheid en muzikale zeggingskracht. Een even mooie als bijzondere avond.