Sluijters Prijs

Eens in de twee jaar reikt Kunst aan de Dijk de Sluijters Prijs uit. Deze aanmoedigingsprijs voor jong talent in de schilderkunst bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro. Een legaat stelt de Stichting daartoe in staat. Het geldbedrag is bedoeld voor het huren van een atelierruimte, het aanschaffen van materialen of voor een extra opleiding of specialisatie.

De Stichting nodigt alle Nederlandse kunstacademies uit om afgestudeerde bachelor- en masterstudenten voor te dragen, waaruit door een jury een selectie gemaakt wordt. Het werk van de geselecteerden is te zien op de KunstRAI in Amsterdam. De winnaar krijgt daar een uitgebreide solo-expositie.

Prijswinnaars uit voorgaande jaren waren:

  • Jochem Mestriner (2023)
  • Kamilė Česnavičiūtė (2021)
  • Liesbeth Piena (2019)

Zomertentoonstelling

Na de succesvolle zomertentoonstelling afgelopen zomer (2023), “Harrie Kuijten – een weerzien in Kortenhoef”, hebben we om diverse redenen helaas moeten besluiten om in 2024 geen zomertentoonstelling te organiseren.

De zomertentoonstelling is een waardevolle traditie en vormt de oorsprong van Kunst aan de Dijk. Deze traditie laten we niet zomaar los. We onderzoeken alle mogelijkheden voor het vinden van een nieuwe tentoonstellingsformule. Het hoge niveau van onze tentoonstellingen, plezier van alle vrijwilligers en de speciale sfeer staan daarbij voorop.

De afgelopen jaren hebben wij tentoonstellingen georganiseerd over onder anderen:

  • Harrie Kuijten
  • Jan Roëde
  • Jannes de Vries
  • Lou Loeber
  • Ernst Leyden

Klik op de link hieronder voor meer informatie over de tentoonstellingshistorie van Kunst aan de Dijk.

Sluijters Prijs 2024

Erika Peucelle heeft de Sluijters Prijs voor jong talent in de schilderkunst gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000 en een solotentoonstelling tijdens de KunstRAI in Amsterdam in maart 2024.

De Stichting heeft de Nederlandse kunstacademies uitgenodigd voordrachten te doen van net afgestudeerde bachelor- en masterstudenten en heeft 30 voordrachten ontvangen. De jury bestond uit de beeldende kunstenaars Niek Hendrix en Hannah van Bart, curator Imke Ruigrok en de kunsthistorici Pia van Wijnbergen en Cato Cramer.

In haar schilderijen portretteert Peucelle (Kroatië, 2000) de dagelijkse werkelijkheid van haar omgeving, haar reizen en de jeugdcultuur. Het zijn vaak ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenissen; momenten van verveling en intimiteit die zijn vastgelegd door de camera, die betekenis krijgen in de vertaling naar haar schilderijen.

Door bewust en vakkundig te spelen met haar stijl van schilderen: afwisselend snel en schetsmatig en dan weer precies en verfijnd, legt ze accenten daar waar ze die wil hebben. Het levert beelden op die het fotografische overstijgen.

Erika Peucelle studeerde in 2023 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Zij had afgelopen zomer een solotentoonstelling bij Madé van Krimpen in Amsterdam en behoorde bij de ‘Best of Graduates 2023’ van Galerie Ron Mandos. Zij woont in Den Haag.

Bekijk een fotoverslag en het juryrapport via deze link: