Kunst aan de Dijk Prijs voor Jong Talent

Eens in de twee jaar reikt Kunst aan de Dijk de Prijs voor Jong Talent uit. Deze aanmoedigingsprijs voor jong talent in de muziek bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro. De prijs wordt toegekend aan een van de door de Nederlandse conservatoria voorgedragen musici die in het laatste jaar van hun opleiding zitten of minder dan een jaar geleden afgestudeerd zijn. Het bedrag is bedoeld ter ondersteuning van de professionele ontwikkeling. Daarnaast mag het winnende talent een concert geven in het Oude Kerkje in Kortenhoef. Eerdere winnaars van de Jong Talent Prijs waren:

foto: Foppe Schut

Arjan Linker (prijswinnaar 2023)

Arjan Linker streeft in verschillende rollen één doel na: het creëren van nieuwe, onvergetelijke ervaringen voor zijn publiek. Zijn motto luidt “De kunst is om muziek tot vernieuwing te brengen op een manier die zowel voor de componist, de uitvoerder en het publiek natuurlijk voelt. Als dat gebeurt kunnen allen zich openstellen voor de muziek, waarna de boodschap van de musici echt kan doordringen.”

In Kortenhoef speelde hij zijn productie “Tijdcapsules” uitgevoerd samen met Gijs Idema (gitaar), Mattias Spee (piano) en Benjamin de Boer (contrabas). Met visuals van Lisa Derksen Castillo en live electronics van Dimitri Geelhoed werd het Oude Kerkje een groot kleurrijk schilderij van licht. Klik hier voor een impressie.

Deborah Witteveen (prijswinnaar 2021)

Deborah Witteveen (1995) werd geboren in Oldebroek en begon op achtjarige leeftijd met saxofoon spelen. Drie maal was zij prijswinnaar bij het Prinses Christina Concours. Dit jaar rondde zij haar Master of Music bij Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam cum laude af.

Als Deborah het podium op stapt gebeurt er iets. Met haar expressieve uitstraling en krachtige, romige saxofoongeluid pakt ze de hele zaal in, wat ze ook speelt.

“Zodra ik begin te spelen, verandert de wereld om mij heen. Ik ben even niet meer die rustige, nuchtere Hollander, maar ga volledig op in de muziek. In mijn hoofd vormen zich de prachtigste klanken en wonderlijkste verhalen. Om dat te delen met een publiek is iets wonderlijks en dat is de reden waarom ik muziek maak.”

Foto: Foppe Schut

Foto: Juri Hiensch

Laurens de Man (prijswinnaar 2019)

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus. Hij studeerde piano, orgel en bijvak klavecimbel bij resp. Jacques van Oortmerssen, David Kuyken en Johan Hofmann aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie bij Leo van Doeselaar aan de Berlijnse Universität der Künste (Konzertexamen Orgel); deze studie rondde hij in 2019 af met de hoogste cijfers.

Laurens won diverse andere prijzen als pianist en organist, bij concoursen in Den Haag (Prinses Christina Concours, 1e prijs), Würzburg (Klavierwettbewerb J.S. Bach), Groningen (Martini Organ Competition, 1e prijs) en Freiberg (Silbermann Wettbewerb, 1e prijs), waar hij “ECHO Young Organist of the Year 2020” werd. In 2018 won hij de Sweelinck-Mullerprijs.

Onder andere als pianist van het Chimaera Trio speelt en arrangeert hij kamermuziek uit vier eeuwen muziekgeschiedenis; het trio nam twee CD’s op. Sinds 2012 is Laurens hoofdorganist van de Utrechtse Janskerk; in seizoen 2022-2023 was hij “Organist in Residentie” van het Contiusorgel te Leuven. Aan het Conservatorium van Amsterdam is hij verbonden als docent bijvak klassiek piano voor jazzpianisten. Per september 2023 is hij benoemd als hoofdvakdocent orgel aan het Utrechts Conservatorium.

Daan Boertien (prijswinnaar 2017)

Daan Boertien is een Nederlandse concertpianist die zich heeft gespecialiseerd in liedbegeleiding.
Op 10-jarige leeftijd werd Daan aangenomen bij de Young Musician’s Academy van het Conservatorium van Tilburg, waar hij les had van Jelena Bazova. Daarna studeerde hij bij David Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg, bij de Duitse liedspecialist Burkhard Kehring. Hiervoor ontving hij een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Oscar und Vera Ritter-Stiftung Hamburg.

Daan Boertien trad onder meer op bij festivals als het Internationaal Liedfestival Zeist, het Grachtenfestival Amsterdam en het Prinsengrachtconcert, het Harmosfestival (Porto), de Achava Festspiele (Weimar), Festival Jeunes Virtuoses (Tunis) en het Delft Chamber Music Festival. Verder gaf hij concerten in het Concertgebouw, TivoliVredenburg, de Nationale Opera, Muziekgebouw aan ’t IJ en de Elbphilharmonie en Laeiszhalle in Hamburg. Ook is hij regelmatig te horen op NPO Radio 4 en te zien op televisie, onder meer bij Podium Witteman.

Amarins Wierdsma (prijswinnaar 2015)

 

Amarins Wierdsma werd in 1991 te Utrecht in een muzikale familie geboren. Ze begon al op 2-jarige leeftijd met vioolspelen. Haar docenten waren achtereenvolgens Coosje Wijzenbeek, Vera Beths en David Takeno.

Amarins heeft deelgenomen aan diverse festivals: Ravina Festival, IMS Festival, Avinia Festival, IMS Prussia Cove, Internationale Holland Music Sessions.

Amarins heeft meerdere viool- prijzen gewonnen: de Jordens viooldagen, Davina van Wely Concours, Prinses Christina Concours, Jong Musicus van het Jaar 2007 en in 2013 het Oscar Back Concours te Amsterdam. In Londen won ze de Emily Anderson Prijs tijdens de Wigmore finale van de Young Artist Trust. Amarins won de eerste Kunst aan de Dijk Jong Talent prijs.

Amarins speelt op een in 1764 gebouwde Guadagnini-viool die ze in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Sluijters Prijs 2024

Erika Peucelle heeft de Sluijters Prijs voor jong talent in de schilderkunst gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000 en een solotentoonstelling tijdens de KunstRAI in Amsterdam in maart 2024.

De Stichting heeft de Nederlandse kunstacademies uitgenodigd voordrachten te doen van net afgestudeerde bachelor- en masterstudenten en heeft 30 voordrachten ontvangen. De jury bestond uit de beeldende kunstenaars Niek Hendrix en Hannah van Bart, curator Imke Ruigrok en de kunsthistorici Pia van Wijnbergen en Cato Cramer.

In haar schilderijen portretteert Peucelle (Kroatië, 2000) de dagelijkse werkelijkheid van haar omgeving, haar reizen en de jeugdcultuur. Het zijn vaak ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenissen; momenten van verveling en intimiteit die zijn vastgelegd door de camera, die betekenis krijgen in de vertaling naar haar schilderijen.

Door bewust en vakkundig te spelen met haar stijl van schilderen: afwisselend snel en schetsmatig en dan weer precies en verfijnd, legt ze accenten daar waar ze die wil hebben. Het levert beelden op die het fotografische overstijgen.

Erika Peucelle studeerde in 2023 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Zij had afgelopen zomer een solotentoonstelling bij Madé van Krimpen in Amsterdam en behoorde bij de ‘Best of Graduates 2023’ van Galerie Ron Mandos. Zij woont in Den Haag.

Naast het werk van Erika Peucelle zal op de KunstRAI het werk te zien zijn van een selectie van de overige voorgedragen kandidaten.