Kunst aan de Dijk prijzen voor jong talent
Jaarlijks kent Kunst aan de Dijk een aanmoedigingsprijs toe aan een jong talent. Het ene jaar is dit de Sluijtersprijs, de prijs voor jong talent in de schilderskunst, het andere jaar de Kunst aan de Dijk prijs voor jong talent in de muziek. Studenten die in de afrondingsfase zitten van hun bachelor of master komen voor de prijs in aanmerking. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro. Het bedrag is bedoeld ter ondersteuning van de professionele ontwikkeling en mag naar eigen inzicht besteed worden.
Daarnaast mag de winnaar van de Sluijtersprijs exposeren op de KunstRAI in Amsterdam. De winnaar van de muziekprijs geeft een concert in het Oude Kerkje in Kortenhoef, als onderdeel van onze jaarlijkse concertserie. Eerdere winnaars van de Jong Talent prijs waren:
Gerben Jongsma
(Muziekprijs 2025)
Percussionist, componist, arrangeur en allrounder Gerben Jongsma studeerde op op 2 juli 2024 af aan het Conservatorium van Amsterdam met een 9.5.
Direct na zijn eindexamenconcert werd hij verrast met de uitreiking van de Kunst aan de Dijk Jong Talentprijs. Hij krijgt deze prijs vanwege zijn geweldige muzikaliteit en bijzondere talent om te componeren en te organiseren.
Erica Peucelle
(Sluijtersprijs 2024)
Erica Peucelle studeerde in 2023 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
In haar schilderijen portretteert zij de dagelijkse werkelijkheid van haar omgeving, haar reizen en de jeugdcultuur.
Het zijn vaak ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenissen, momenten van verveling en intimiteit, die zij eerder vastlegde met haar camera en die betekenis krijgen in de vertaling naar haar schilderijen.
Door bewust en vakkundig te spelen met haar stijl van schilderen: afwisselend snel en schetsmatig en dan weer precies en verfijnd, legt ze accenten daar waar ze die wil hebben. Het levert beelden op die het fotografische overstijgen.
Arjan Linker
(Muziekprijs 2023)
Arjan Linker streeft in verschillende rollen één doel na: het creëren van nieuwe, onvergetelijke ervaringen voor zijn publiek.
Zijn motto luidt “De kunst is om muziek tot vernieuwing te brengen op een manier die zowel voor de componist, de uitvoerder en het publiek natuurlijk voelt. Als dat gebeurt kunnen allen zich openstellen voor de muziek, waarna de boodschap van de musici echt kan doordringen.”
In Kortenhoef speelde hij zijn productie “Tijdcapsules” uitgevoerd samen met Gijs Idema (gitaar), Mattias Spee (piano) en Benjamin de Boer (contrabas).
Met visuals van Lisa Derksen Castillo en live electronics van Dimitri Geelhoed werd het Oude Kerkje een groot kleurrijk schilderij van licht.
Jochem Mestriner
(Sluijtersprijs 2022)
Jochem Mestriner studeerde in 2021 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.
Zijn schilderijen ontstaan uit een sterk associërend vermogen, waarin vele scenario’s en verhaallijnen samenkomen.
Geïnspireerd door de kunstgeschiedenis, de literatuur, videospellen en persoonlijke gebeurtenissen creëert hij de inhoud van zijn werk en ook zijn vormentaal wordt er door bepaald.
Epische verhalen mengen zich met zijn persoonlijk leven. Vaak wordt zijn werk bevolkt door vreemde wezens en wonderlijke karakters, waar realiteit, literatuur en beeldende kunst zich mengen.
Deborah Witteveen (Muziekprijs 2021)
Deborah Witteveen werd geboren in Oldebroek en begon op achtjarige leeftijd met saxofoon spelen. Drie maal was zij prijswinnaar bij het Prinses Christina Concours. Dit jaar rondde zij haar Master of Music bij Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam cum laude af.
Als Deborah het podium op stapt gebeurt er iets. Met haar expressieve uitstraling en krachtige, romige saxofoongeluid pakt ze de hele zaal in, wat ze ook speelt.
“Zodra ik begin te spelen, verandert de wereld om mij heen. Ik ben even niet meer die rustige, nuchtere Hollander, maar ga volledig op in de muziek. In mijn hoofd vormen zich de prachtigste klanken en wonderlijkste verhalen. Om dat te delen met een publiek is iets wonderlijks en dat is de reden waarom ik muziek maak.”
Kamilė Česnavičiūtė
(Sluijtersprijs 2020)
Kamilė Česnavičiūtė, afkomstig uit Litouwen, studeerde af aan de Academie Minerva in Groningen in 2019. Voor haar komst naar Nederland studeerde zij aan een klassieke kunstacademie in Vilnius, waar de nadruk op het tekenen lag. In Groningen zocht en vond zij in het schilderen een vrijere manier van werken.
Haar werk kenmerkt zich door mensachtige cartooneske figuren, geschilderd in heldere, contrasterende kleuren. Zij bouwt het werk op door een combinatie van schilderen en tekenen, met kwast en markers.
Het meeste werk, zoals de serie schilderijen van haar afstudeerwerk ‘Please Poke the Bear’ heeft een politieke lading waarin ze pleit voor een grotere sociale gelijkheid en voor meer verdraagzaamheid ten opzichte van elkaar.
Liesbeth Piena
(Sluijtersprijs 2019)
Liesbeth Piena toont zich een aandachtige kijker. In haar tekeningen tast ze haar directe omgeving en de natuur zorgvuldig af. Op het doek weet ze van haar observaties schilderkunstige vergezichten te maken.
Het zijn geen letterlijke vertalingen van bijvoorbeeld de plant in haar ateltier, maar aanleidingen om het beeld te bevragen. Fragmenten van bladeren worden uitvergroot tot beeldbepalende elementen zoals kleur, penseelstreek en gelaagdheid van het vlak.
Al schilderend ontstaat het beeld, doordat kleuren en lagen op elkaar reageren. Haar schilderijen tonen bedachtzaamheid en nederigheid naar het werk toe.
Laurens de Man
(Muziekprijs 2018)
Laurens de Man is een veelzijdig musicus. Hij studeerde piano, orgel en bijvak klavecimbel bij resp. Jacques van Oortmerssen, David Kuyken en Johan Hofmann aan het Conservatorium van Amsterdam.
Onder andere als pianist van het Chimaera Trio speelt en arrangeert hij kamermuziek uit vier eeuwen muziekgeschiedenis; het trio nam twee CD’s op. Sinds 2012 is Laurens hoofdorganist van de Utrechtse Janskerk; in seizoen 2022-2023 was hij “Organist in Residentie” van het Contiusorgel te Leuven.
Aan het Conservatorium van Amsterdam is hij verbonden als docent bijvak klassiek piano voor jazzpianisten.
Per september 2023 is hij benoemd als hoofdvakdocent orgel aan het Utrechts Conservatorium.
Thijs van geloven
(Sluijtersprijs 2017)
Daan Boertien
(Muziekprijs 2016)
Daan Boertien is een Nederlandse concertpianist die zich heeft gespecialiseerd in liedbegeleiding.
Op 10-jarige leeftijd werd Daan aangenomen bij de Young Musician’s Academy van het Conservatorium van Tilburg, waar hij les had van Jelena Bazova. Daarna studeerde hij bij David Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg, bij de Duitse liedspecialist Burkhard Kehring. Hiervoor ontving hij een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Oscar und Vera Ritter-Stiftung Hamburg.
Daan Boertien trad onder meer op bij festivals als het Internationaal Liedfestival Zeist, het Grachtenfestival, Prinsengrachtconcert, het Harmosfestival (Porto), de Achava Festspiele (Weimar), Festival Jeunes Virtuoses (Tunis) en het Delft Chamber Music Festival.
Vincent Both
(Sluijtersprijs 2015)
Amarins Wierdsma
(Muziekprijs 2014)
Amarins Wierdsma werd in 1991 te Utrecht in een muzikale familie geboren. Ze begon al op 2-jarige leeftijd met vioolspelen. Haar docenten waren achtereenvolgens Coosje Wijzenbeek, Vera Beths en David Takeno.
Amarins heeft deelgenomen aan diverse festivals: Ravina Festival, IMS Festival, Avinia Festival, IMS Prussia Cove, Internationale Holland Music Sessions.
Amarins heeft meerdere viool- prijzen gewonnen: de Iordens viooldagen, Davina van Wely Concours, Prinses Christina Concours, Jong Musicus van het Jaar 2007 en in 2013 het Oscar Back Concours te Amsterdam. In Londen won ze de Emily Anderson Prijs tijdens de Wigmore finale van de Young Artist Trust. Amarins won de eerste Kunst aan de Dijk Jong Talent prijs.
Amarins speelt op een in 1764 gebouwde Guadagnini-viool die ze in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.