18-04-2024 — 18 april 2024- Animato Kwartet met Hanna Shybayeva

Van Kwartet naar Kwintet – Het Animato Kwartet en Hanna Shybayeva, piano

Kunst aan de Dijk sluit haar muzikale seizoen 2023/24 af met een oude bekende: het Animato Kwartet. Ze worden nog immer omschreven als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland, doch voor ons mag dat veelbelovende er inmiddels wel af. Het blijft een genot hen te mogen ontvangen, om ons in vervoering te laten brengen door de intense samenwerking van de leden. En op 2 oktober 2023 werd bekend dat het Animato Kwartet de Kersjesprijs 2023 heeft gewonnen!

De jury is lovend over het ensemble. “We zijn onder de indruk van de enorme stappen die de musici als kwartet hebben gezet”, valt in het rapport te lezen. “Vier spelers, die elk hun individuele uitdrukking behouden en inzetten, hebben als kwartet een gelaagd en intens spel ontwikkeld met een breed palet aan kleuren. Met hun bruisende en gloedvolle vertolkingen van muziek uit verschillende periodes weten ze het publiek te betoveren.”

Vanavond zal Hanna Shybayeva het kwartet op piano begeleiden. Het is welhaast onmogelijk om deze pianiste goed te introduceren. Zelfs opsommen wat zij allemaal heeft bereikt lijkt haar tekort te doen. Of het nu gaat over de vele internationale optredens, de tientallen CD’s die ze heeft gemaakt, of dat haar album (met violiste Maria Milstein) een Edison Klassiek in de categorie ‘Kamermuziek’ ontving, immer heb je het gevoel niet in woorden te kunnen vatten wat haar kwaliteiten zijn. Daarvoor moet je luisteren.

Vanavond wordt het luisteren naar het Bartok Pianokwintet, een stuk dat zich beweegt tussen het Brahms’ classicisme en de Strauss’ laatromantische expressie. Daarnaast gaan we verder terug in de tijd met Schumann’s Pianokwintet, zo interessant omdat hij een van de eerste componisten was die piano toevoegde aan het klassieke strijkkwartet.

Met Hanna Shybayeva en het Animato Kwartet verheugen we ons op een waardige afsluiting van dit muzikale jaar!