11-06-2022 — Jan Roëde, Zomertentoonstelling

Jan Roëde, verwondering in kleur

11 juni-3 juli 2022

Na twee jaar wachten kan de zomertentoonstelling in de Oude School eindelijk weer doorgang vinden. Vanaf 11 juni is het werk van Jan Roëde te zien in de Oude School te Kortenhoef.  Zijn stijl kenmerkt zich door een intrigerend coloriet en intuïtieve onbevangenheid. Hij schildert zowel abstract als figuratief, in een speelse en naïeve stijl. Volgens Jan Roëde moet kunst bevrijdend zijn, humoristisch, en wars van ernst en zwaarte. Voor hem spelen zijn kleuren daarin een autonome en muzikale rol. Schijnbaar simpel en lichtvoetig, is de compositie altijd zorgvuldig opgebouwd.

Met zijn veelzijdig oeuvre behoort hij tot de wegbereiders van de moderne kunst in het na-oorlogse Nederland. Hoewel zijn werk verwantschap vertoont met Cobra, besluit hij om zich niet bij deze groep aan te sluiten. Hij is liever op zichzelf, eigenzinnig en origineel als hij is.

Jan Roëde (Groningen 1914-2007) groeit op in Den Haag. Opgeleid als tekenleraar werkt hij aanvankelijk als graficus en illustrator. Ook gaat hij naar de Haagse Academie van Beeldende Kunsten, waar hij een reclame-opleiding volgt en les krijgt van grootheden als Jan Kiljan en Gerrit Schuitema. In 1941 kiest hij definitief voor het vrije schildersbestaan en krijgt hij korte tijd les in basis technieken van schilder en dichter Willem Hussem. In de jaren 1947-1948 verblijft hij afwisselend in Frankrijk en Zweden, waar hij succes heeft met enkele solotentoonstellingen. Kunstenaars als Klee, Miró, Picasso en Matisse behoren tot zijn invloedsferen. Vanaf de jaren 50 vestigt hij zich definitief in Den Haag, waar hij de rest van zijn leven zal blijven wonen en werken. Hij is lid van de Haagse Kunstkring, Pulchri Studio en De Posthoorngroep. Een gestage stroom aan tentoonstellingen houdt de belangstelling voor zijn werk levend. Ofschoon hij niet bij de Cobra beweging wil behoren neemt hij wel deel aan de exposities Vrije Beelden  (1948) en Nieuwe stromingen in de beeldende Kunst (1950) in het Stedelijk Museum Amsterdam. In 1988 krijgt hij een grote overzichtstentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum.

De speciaal voor deze tentoonstelling geschreven catalogus door Anne Marie Boorsma, is ter plekke verkrijgbaar of kunt u bestellen door een e-mail te sturen aan info@kunstaandedijk.nl.

U kunt uw toegangskaarten aan de deur kopen. De prijs is Eur 6,50

De openingstijden van de zomertentoonstelling zijn:

Adres: Kortenhoefsedijk 145, 1241 LX, Kortenhoef. Parkeren is gratis.