27-05-2021 — Literaire Livestream- interview met Joris Luyendijk – door Lamyae Aharouay

Wij maken van de nood een deugd: literaire avond wordt literaire livestream

Start de Livestream hier

Donderdag 27 mei 2021 | 20 uur

Ook de laatste voorstelling van ons seizoen wordt door de coronamaatregelen geraakt. Maar wij willen dit jaar positief afsluiten en hebben daarom een studio geboekt van waaruit wij de avond toch kunnen laten doorgaan. U kunt deze lezing kosteloos bijwonen op uw computer of mobiele telefoon.  Bezoekers kunnen tijdens de Livestream vragen stellen die via een moderator aan het einde van de uitzending door Joris en Lamyae worden beantwoord.

Joris Luyendijk is journalist en antropoloog, gespecialiseerd in de Arabische en islamitische wereld. Hij schrijft over politiek, religie en geschiedenis. Een aantal van zijn boeken is bekroond.

Behalve journalistieke berichtgeving, gaat Joris in zijn boeken ook in op de onmogelijkheid om vrijuit te spreken in dictaturen en meldt hij de kracht van propaganda. Enige jaren geleden presenteerde hij het VPRO programma Zomergasten, gevolgd door een paar interviews in Wintergasten met o.a. Gari Kasparov, Desmond Tutu en Tariq Ramadan. in 2011 verhuisde hij naar Londen waar hij voor The Guardian een blog bijhield over de financiële instellingen in de City, waaruit het boek Dit kan niet waar zijn voortkwam.

Pessimisme is voor losers, bij vlagen verontrustend, is een scherpzinnige briefwisseling met Kees van Lede over het bedrijfsleven, de bonusgekte, macht, moraal en nieuwe wegen naar een eerlijker samenleving.

Lamyae Aharouay die met Joris in gesprek gaat, is momenteel politiek verslaggever bij NRC en host van de wekelijkse podcast Haagse Zaken. Ze is sidekick geweest naast BNR-presentator Bas van Werven in het programma ‘De Ochtendspits’. Ze werd bekend met haar werk als columnist bij NRC waar ze onder andere een serie schreef over haar zoektocht naar de Gewone Nederlander.