14-05-2020 — Marjolijn van Heemstra

fotograaf: Keke Keukelaar

Marjolijn van Heemstra (1981) is afgestudeerd in godsdienstwetenschappen. Ze is schrijver, dichter en theatermaker en was jarenlang vaste columnist bij Trouw. Vanaf 2019 is zij Correspondent Ruimtevaart bij het online journalistieke platform De Correspondent.

Haar eerste dichtbundel Als Mozes had doorgevraagd schreef Marjolijn van Heemstra als zelfverklaard huisdichter bij de European Space Agency. De bundel verscheen eind 2009, werd genomineerd voor de C. Buddingh prijs en bekroond met de Jo Peters Poëzieprijs. In 2012 verscheen de roman De laatste Aedema, gevolgd door de dichtbundel Meer hoef dan voet in 2016. In 2017 kwamen de boeken Het groeit! Het leeft! en En we noemen hem uit. Deze laatste roman werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs. De filmrechten zijn verkocht en het boek is in zes landen vertaald.

In 2019 tourde Marjolijn van Heemstra door Nederland met de voorstelling Stadsastronaut, waarin ze onderzocht hoe we hier op aarde kunnen leven met de blik van een ruimtevaarder. Het was als het ware een reis met een ruimtevaarder. Ze zoomde zo ver uit totdat een grote liefde voor onze planeet opdook. In de voorstelling probeerde Van Heemstra voorbij de waan van de dag te kijken om te ontdekken wat er nu echt belangrijk is. Onder dezelfde naam is nu ook een podcast verschenen bij de VPRO.

De theatervoorstellingen van Marjolijn van Heemstra staan bekend om hun geëngageerde en experimentele karakter. Met de voorstelling Mahabharata werd ze genomineerd voor de Europese Zürcher Kantonalbank Förderpreis 2013. Deze wordt jaarlijks op het Zürcher Theater Spektakel uitgereikt aan een gezelschap of theatermaker met een innovatieve en unieke benadering van theater.

Meer informatie over het werk van Marjolijn van Heemstra klik HIER